Stille getuigen

Als stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) staan de bunkers in Groede Podium. Deze betonnen kolossen zijn in 1942 gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de Europese kust. Jaren lagen de bunkers van Groede Podium begraven onder een dikke laag aarde of verscholen in de struiken. De bunkers zijn een belangrijk onderdeel van het park.

Stützpunkt Groede, het huidige Groede Podium, was de basis van een Duitse artillerie-eenheid. De eenheid had de beschikking over vijf kanonnen met ieder een bereik van wel 18 kilometer! 250 militairen hielden zich hier dagelijks bezig met oefeningen, communicatie, beveiliging en ondersteuning van omliggende eenheden. Ook plaatsten ze mijnenvelden en versperringen aan de kustlijn.

Bunkerdorp

Stütpunkt Groede werd aangelegd in de vorm van een klein dorp met straatjes en grasperken. Door de ligging in een ‘kaal’ weiland werden de bunkers niet zoals gebruikelijk met zand of rotspartijen bedekt. Door middel van een dak en opgeschilderde ramen werden de bunkers gecamoufleerd als huis, winkeltje of stal. De authentieke schilderingen zijn nog altijd te zien. De ‘huisjes’ in het bunkerdorp kregen bijpassende namen als Villa Saarland, Villa Moselland en Villa Freundlich. Vriendelijk was het er zeker niet, gezien de flinke hoeveelheid wapens.

Duizend bommen en granaten

Het Stützpunkt werd zowel ingezet voor ondersteuning van de verdediging van de kustlijn als voor een aanval vanuit land. Het steunpunt was versterkt met luchtafweer, tankversperringen, mijnenvelden en mitrailleur opstellingen. Stützpunkt Groede kon daarnaast zelfvoorzienend handelen, omdat het de beschikking had over laad- en losfaciliteiten, een keukengroep, verbandpost, ziekenzaal, manschappen en munitiebunkers.

Operatie Switchback

Tijdens Operatie Switchback op 25 oktober 1944 ontdekten de Canadezen bij het naderen van het bunkerdorp dat ze op een goed gecamoufleerd Stützpunkt waren gestuit. De Duitsers gaven zich zonder tegenstand en bloedverlies over aan de geallieerden.